Dr. Schüssler Celzouten

Dr. Schüssler (1821-1898)

Celzouten zijn lichaamseigen minerale verbindingen zoals die van nature in onze lichaamscellen voorkomen.

Bij ieder denkbaar proces in het menselijk lichaam - fysiek, mentaal of emotioneel - zijn minerale zouten betrokken: in verteringsprocessen, in ontgiftings- en herstelprocessen, in denkprocessen.... bij verwerking van verdriet en verlies, piekeren, angst, ...

De celzouten ondersteunen deze processen en helpen het lichaam werkzame stoffen uit onze voeding en omgeving beter op te nemen. Bijgevolg zijn ze een natuurlijke bron van hulpmiddelen die een gezond evenwicht herstellen of helpen bereiken.

Als mineralen niet in de juiste verhoudingen voorkomen of beschikbaar zijn in de cel ontstaat een onevenwicht. Allerlei oorzaken of belastingen kunnen hieraan ten grondslag liggen. Stress, alcohol, cafeïne, kleur- en bewaarstoffen, chemische stoffen in verzorgingsproducten, elektromagnetische belasting, teveel mentale arbeid, enz... 'verbruiken' celzouten en vergroten dan ook de behoefte eraan. Erfelijke belastingen die in het celgeheugen opgeslagen werden, maken de uitgangspositie zwakker.

Als je de juist gekozen celzouten gaat toedienen, breng je balans in de celhuishouding waardoor ze het zelfherstellend vermogen van het lichaam ondersteunen.

In de bereidingswijze van Dr. Schüssler worden de celzouten gepotentieerd (verdund) waardoor ze door de uiterst kleine openingen van de celwand heen kunnen. Ze zijn dus direct opneembaar en verwerkbaar door het lichaam.

De celzouten kunnen zowel oraal als uitwendig gebruikt worden.

Oraal: laat de tabletjes smelten in de mond of oplossen in water. De werkzame stoffen worden opgenomen via het mondslijmvlies.

Uitwendig: in baden, zalven, compressen worden de celzouten opgenomen via de huid. Bijgevolg kan men zeer gericht lokaal werken: bij stijve spieren, jeuk, pijn, krampen, huidklachten: striae, eczeem, acné, droogte.

Zo'n uitwendige toepassing vormt een gerichte aanvulling - geen vervanging - op de inname. Je kan ze inzetten bij acute situaties, pijn of verwondingen, alsook bij langdurige klachten zoals stijfheid, verhardingen, chronische ontstekingen.

Ontstaan

De celzouten zijn ontdekt door de Duitse arts, chirurg en verloskundige Dr. Schüssler (1821-1898). Hij ontdekte tijdens zijn werk als biochemicus dat als hij de as van iemand die gecremeerd was analyseerde, de as nog slechts bestond uit 12 ingrediënten: de twaalf basiscelzouten. Hij ontdekte ook dat, als een overledene voordien leed aan een gezondheidsprobleem, er een of meer celzouten in de as ontbraken of nauwelijks aanwezig waren.

Na de dood van Dr. Schüssler werd het onderzoek naar de celzouten verdergezet en zijn ze met 'aanvullende middelen' uitgebreid. Tot op heden worden er - door modernere onderzoeksmethoden - nieuwe middelen ontdekt.

Elk celzout heeft een specifiek werkingsgebied. Het werkt in op lichaam, ziel en geest. De behoefte aan een celzout is dan ook, naast bovenvermelde klachten, af te lezen aan gezicht en gedrag.

De kracht van celzouten

Ook celzouten kunnen je helpen om nieuwe wegen te bewandelen en transformatieprocessen te bevorderen!

Indien een onevenwicht ontstaan is in de celhuishouding geeft het lichaam immers signalen om jou te laten weten waar extra ondersteuning nodig is om een proces door te maken. Zo biedt de gezichtsanalyse een uitstekende mogelijkheid om de behoeften aan celzouten vast te stellen. We letten op kleur, structuur, poriën, glans, zwellingen, rimpels en veranderingen in het gezicht. Lang voordat er ziekten zijn, kun je de behoeften al waarnemen door gezichtsanalytische kenmerken. Het is dan ook een ideaal hulpmiddel bij preventieve gezondheidszorg.

Daarnaast zijn ook kenmerken in het gedrag en behoeftes of afkeer van voedsel belangrijke signalen. Observatie en aandacht voor de behoeften van het lichaam zijn cruciaal om een juiste keuze in celzouten te kunnen maken.

Men zet celzouten in bij zowel acute klachten/ongemakken: een splinter in je voet, een abces, een brandwonde, examenvrees, angst voor een tandartsbezoek, een stijve nek, ... als langer durende klachten: hernia, reuma, overgangsklachten, adhd, slecht in- of doorslapen, eczeem, uitputting, neerslachtigheid, ...

Bij langdurig opgebouwde klachten kunnen celzouten een genezingsproces inzetten en bevorderen. Dit proces kan, afhankelijk van de soort en duur van de klacht, langer aanhouden. Het is dan belangrijk om dit proces niet te stoppen maar verder te ondersteunen, eventueel met een aanpassing van dosering of soort afhankelijk van de evolutie. Meestal stuurt men een celzoutencombinatie bij na een 4-tal weken.

In essentie gaan celzouten over groei- en veranderingsprocessen. Ze zijn ideaal te combineren met andere complementaire behandelingen (bv licht- en kleurtherapie, osteopathie, homeopathie..) omdat ze het lichaam werkstoffen leveren en dus beter in staat stellen om te reageren op processen.

Ze hebben geen bijwerkingen en zijn niet verslavend.

In de praktijk is bijvoorbeeld ook te zien dat het innemen van celzouten als voorbereiding op een inenting, operatie of andere ingreep het herstelproces gunstig beïnvloedt.


© 2021 BodyScope®
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website.